اپل در سال ۲۰۲۱ : موفقیت‌ها و شکست‌ها

وقتی همه چیزهایی که برای اپل در سال ۲۰۲۱ اتفاق افتاده را مرور می‌کنیم، به نظر می‌رسد که سرگذشت کمپانی مانند سوار شدن روی یک ترن هوایی بوده است. از نبردهای حقوقی گرفته تا برچسب‌های ضد رقابلبتی که به اپل زده شد، از رکوردهای فروش تا محصولاتی جدیدی که ساکنین کوپرتینو رونمایی کردند. بیاید با هم تمام فراز و نشیب‌های اپل در سال ۲۰۲۱ را مرور کنیم.

ژانویه ۲۰۲۱ : موفقیت اپل بعد از عرضه سری آیفون ۱۲

در حالی که صنعت گوشی‌های هوشمند در اثر شیوع ویروس کرونا شرایط خوبی نداشت، اپل توانست موفقیت خوبی را کسب کند و به لطف رکوردشکنی فروش سری آیفون ۱۲، اپل بیشترین تعداد ارتقا را در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ تجربه کرد.

برای مخالفانی که همیشه منتظر فرصت هستند تا بگویند آیفون دوران اوج خود را پشت سر گذاشته، این اتفاق اصلا خوشایند نبود.

بعد از معرفی تراشه M1، برخی کارایی آن را بی‌اهمیت جلوه می‌دادند اما مدیر عامل اینتل سرانجام شکست خود را در برابر تراشه اپل پذیرفت، اما نه به طور مستقیم. پت گلسینگر، مدیر عامل اینتل اپل را یک سبک زندگی نامید که باز هم تمجید قابل توجهی است.

در این ماه شایعات پشت سر همی از کار اپل روی مک بوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی منتشر می‌شد. مینگ-چی کو، تحلیلگر صاحب نام این حوزه نیز به این محصول پرداخت.

با این حال در ماه ژانویه همه چیز برای اپل شیرین نبود زیرا قیمت سهام این شرکت با وجود در آمد بی‌سابقه ۱۱۱ میلیارد دلاری، بیش از ۳ درصد کاهش یافت.

فوریه ۲۰۲۱ : انتشار گزارش فروش سه ماهه چهارم ۲۰۲۰

در این ماه یک گزارش مهم از سال گذشته مبنی بر پیشی گرفتن غول کوپرتینویی از سامسونگ و تبدیل شدن به بزرگترین سازنده گوشی، در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ منتشر شد.

به گزارش گارتنر، اپل در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ حدود ۸۰ میلیون دستگاه آیفون فروخت که جهش قابل توجهی ۱۰ میلیونی نسبت به سه ماهه چهارم ۲۰۱۹ داشت. این رقم فروش، یعنی اپل ۲۰.۸ درصد بازار جهانی گوشی‌های هوشمند را در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۰ به خود اختصاص داد.

در همان مدت زمان سامسونگ توانست ۶۲.۱ میلیون گوشی هوشمند را در مقایسه با ۷۰.۴ میلیون دستگاه سال گذشته بفروشد که حاکی از کاهش سهم ۱۱.۸ درصدی یا همان ۸ میلیون دستگاه بود.

با این حال فوریه حامل یک خبر مهم دیگر نیز بود و اپیک گیمز، توسعه دهنده Fortnite، یک شکایت مبنی بر رفتار ضد رقابتی اپل در اتحادیه اروپا مطرح کرد. این کمپانی اپل را به اقدامات ضد رقابتی با اپ استور متهم کرد و اظهار داشت سازنده آیفون جدای از آسیب رساندن به اکوسیستم، فرآیند رقابتی پرداخت درون برنامه‌ای را کاملا حذف کرده است.

تیم سویینی، مدیر عامل اپیک گیمز در این باره گفت: آنچه که در اینجا در خطر است، آینده پلتفرم‌های موبایل است. مصرف کنندگان حق دارند برنامه‌ها را از منابعی که دوست دارند، نصب نمایند و توسعه دهندگان حق دارند در یک بازار منصفانه رقابت کنند.

مارس ۲۰۲۱ : اپل پروژه جدید حفاظت از ذخایر انرژی را معرفی کرد، حذف کربن از زنجیره تامین تا ۲۰۳۰

اپل یک پروژه ذخیره انرژی بسیار کارآمد را معرفی کرد و همچنین اعلام کرد که تولید کربن در زنجیره تامین خود را در سال ۲۰۳۰ به صفر می‎رساند. این شرکت گزارش داد که بیش از ۱۱۰ شرکت تولیدی که با این کمپانی کار می‌کنند از ۱۰۰ درصد انرژی‌های تجدید پذیر استفاده می‌نمایند. اپل در گزارش خود گفت که شرکای تولیدی این کمپانی از نزدیک به هشت گیگاوات انرژی پاک برای ساخت دستگاه‌های اپل استفاده می‌کنند.

اتفاق دیگری که در ماه مارس توجه زیادی به خود جلب کرد، تصمیم اپل برای تعمیرات توسط افراد غیر بود. طبق این برنامه، اپل تضمین کرد که تعمیرکاران شخص ثالث در بیش از ۲۰۰ کشور به قطعات، ابزار، راهنمای تعمیرات و موارد مورد نیاز دیگر دسترسی خواهند داشت تا بتوانند خدمات تعمیراتی مناسبی را به مشتریان ارائه کنند.

در حالی که انتقادات گسترده‌ای از اپل برای فروش آیفون بدون شارژر مطرح شد، برخی فکر می‌کردند که ساکنین کوپرتینو باید بهای سنگینی بابت این تغییر بپردازند. سازمان حمایت از مصرف کنندگان برزیل، اپل را به خاطر قرار ندادن شارژر در جعبه حدود ۲ میلیون دلار جریمه کرد.

اپل برای اولین بار در ماه مارس ۲۰۲۱ ارزش دو تریلیون دلاری خود را ا زدست داد. غول کوپرتینویی اولین شرکت سهامی عام آمریکا بود که تونست در آگوست ۲۰۲۰ به ارزش بازار ۲ تریلیون دلار برسد.

آوریل ۲۰۲۱ : رونمایی اپل از ایرتگ، آیمک، آیپد پرو و اپل تی‌وی ۴K جدید

اپل در رویداد بهاری خود مجموعه‌ای از دستگاه‌های جدید را رونمایی کرد؛ از جمله آیمک بازطراحی شده، آیپد پرو جدید(۱۱ و ۱۲.۹ اینچیردیاب ایرتگ و اپل تی‌وی ۴k.

پس از ماه‌ها عرضه نسخه آزمایشی، نسخه نهایی iOS 14.5 با ویژگی شفافیت ردیابی اپلیکیشن‌ها معرفی شد. این ویژگی با مخالفت شدید برخی از شرکت‌ها مانند فیسبوک مواجه شد. با ATT یا همان شفافیت ردیابی اپلیکیشن‌ها، توسعه دهندگان برای جمع آوری اطلاعات از کاربران، باید اجازه می‌گرفتند.

در این ماه اخبار متعددی از شکایت اپیک گیمز منتشر می‌شد و بعد هم نوبت به اسپاتیفای رسید. کمیسیون اروپا نیز طی یک بیانیه اعلام کرد که اپل قانون رقابت را نقض می‌کند و نسبت به رقبای خود مزیتی غیر منصفانه دارد که از آن‌ها کمیسیون بالایی می‌گیرد و از استفاده از روش‌های تهیه اشتراک جایگزین جلوگیری می‌کند.

طبق گزارش منتشر شده، در کمتر از ۷ ماه بیش از ۹۰ درصد کاربران iOS 14 را روی دستگاه خود نصب نمودند. در مقایسه با iOS 12 و iOS 13، سیستم عامل iOS 14 سریع‌تر به این میزان نصب رسید.

می ۲۰۲۱ : شهادت تیم کوک در دادگاه

می ۲۰۲۱ اوج نبرد حقوقی اپیک گیمز و اپل بود. تیم کوک در دادگاه حضور یافت و شهادت داد. کوک تاکید داشت که در صورت پیروزی اپیک گیمز دیگر نمی‌تواند وعده حفظ حریم خصوصی، ایمنی و امنیت را بدهد. او گفت که اپ استور بدون قوانین و سیاست‌های اپل که اپیک در دادگاه با آن‌ها مبارزه می‌کند، به یک آشفتگی سمی تبدیل می‌شود.

بعد از گذشته یک هفته از عرضه iOS 14.5، اپل iOS 14.5.1 را با بهبود امنیت عرضه کرد. این کمپانی همچنین آپدیت watchOS 7.4.1 update و iOS 12.5.3 را منتشر نمود.

ژوئن ۲۰۲۱ : معرفی iOS 15 و macOS Monterey در WWDC

در رویداد WWDC 2021 همانطور که انتظار می‌رفت، اپل iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, macOS Monterey و tvOS 15 را معرفی کرد. iOS 15 در مقایسه با نسل‌های قبل خود دارای ویژگی‌های متعددی نبود اما با این حال چند ویژگی مهم مانند فوکوس، میراث دیجیتال، بازیابی حساب آیکلاد و … را به همراه داشت.

خبر جنجالی این ماه هشدار رسمی اپل به افشاگرانی مانند کانگ بود. تیم حقوقی اپل به افشاگران هشدار داد که اطلاعات مربوط به محصولات آینده این کمپانی را به اشتراک نگذارند چون مشتریان را گمراه می‌کنند و به رقبا نیز برتری می‌ دهند.

اپل در وب سایت خود رسما اعلام کرد که دستگاه‌هایی مانند سری آیفون ۱۲، ایرپاد مکس و آیپد پرو، برای تجهیزات پزشکی قلب تهدید محسوب می‌شوند. این غول فناوری اظهار داشت که میدان مغناطیسی این دستگاه‌ها ممکن است تحت شرایط خاصی با ضربان سازها و دفیبریلاتورها تداخل داشته باشند.

جولای ۲۰۲۱ : استفاده از ابزار پگاسوس

با بازخوردهای منفی متعدد، اپل مجبور شد طراحی جدید iPadOS را اختیاری کند. بسیاری از تغییر اپل استقبال کردند اما به مذاق برخی خوش نیامد و اپل استفاده از طرح جدید را انتخابی نمود. برای آشنایی بیشتر با iPadOS 15 این مطلب را مطالعه کنید.

به فاصله چندین ساعت، گزارشات مختلفی منتشر شد که ابزار پگاسوس باعث درز اطلاعات هزاران روزنامه نگار و فعال حقوق بشر شده است. ظاهرا این ابزار با استفاده از اکسپلویت موجود در آیمسیج iOS 14.6 کار می‌کرد. اپل در بیانیه‌ای مفصل اعلام کرد که این اکسپلویت تهدیدی برای اغلب کاربران نیست.

تا پایان جولای، اپل گزارش مالی سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ را اعلام کرد. این کمپانی رکورد در آمد ۸۱.۴ میلیارد دلاری را ثبت کرد که نسبت به سال قبل ۳۶ درصد رشد داشت.

آگوست ۲۰۲۱ : انتقادات شدید از ویژگی محافظت از کودکان

کره جنوبی به عنوان اولین کشور در جهان یک لایحه تصویب کرد که اپل باید اجازه قراردادن سیستم پرداخت دلخواه را به توسعه دهندگان بدهد. همچنین از گوگل خواسته شده بود که راه را برای پرداخت‌های شخص ثالث باز کند. اپل و گوگل توسعه دهندگان را مجبور می‌کنند که از سیستم پرداخت درون برنامه‌ای خودشان استفاده کننده و برای هر تراکنش ۱۵ تا ۳۰ درصد کارمزد می‌گیرند.

پس انتقادات همه جانبه از اپل و برای به پایان رساندن یک پرونده که توسط توسعه دهندگان علیه اپل تشکیل شده بود، این کمپانی چندین تغییر در اپ استور اجرایی کرد. به عنوان بخشی از این تغییرات، ۱۰۰ میلیون دلار بودجه برای پرداخت به توسعه دهندگان کوچک در نظر گرفته شد.

با وجود نیت خوب اپل در مورد محافظت از کودکان در برابر تصاویر جنسی، این ویژگی به خاطر نگرانی‌های حفظ حریم خصوصی به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. به عنوان بخشی از این قابلیت، تصاویر موجود در آیکلاد برای یافتن موارد سو استفاده جنسی از کودکان بررسی می‌شدند که البته از طریق کامپیوتر این اتفاق می‌افتاد و عامل انسانی دخیل نبود.

درست در زمانی که به نظر می‌رسید نگرانی‌های گسترده باعث می‌شود ویزگی محافظت از کودکان قبل از اینکه عرضه شود، منحرف گردد، اپل توضیح مفصلی را درباره رویه کار این ویژگی ارائه داد. اپل گفت که این ویژگی از یادگیری ماشینی روی دستگاه برای تجزیه و تحلیل تصاویر استفاده می‌کند و سپس تصمیم می‌گیرد که تصاویر جنبه جنسی دارند یا خیر. این غول فناوری تاکید کرد که آیمسیج رمزگذاری شده و به هیچ پیام یا عکسی دسترسی ندارند.

بعد از شکایت برخی از کاربران آیفون ۱۲ در مورد مشکل صدا، اپل یک برنامه به نام “No Sound” برای سرویس دستگاه‌های مشکل دار راه اندازی کرد. به گفته اپل برخی از واحدهای آیفون ۱۲ و آیفون ۱۲ پرو ممکن است به خاطر یک قطعه، مشکل صدا داشته باشند.

اما این پایان اتفاقات بد در ماه آگوست برای اپل نبود.

طبق گزارشات مختلف، تولید اپل واچ سری ۷ به خاطر طراحی پیچیده با مشکل مواجه شده بودند و تولید این محصول موقتا متوقف شد.

سپتامبر ۲۰۲۱ : معرفی سری آیفون ۱۳، اپل واچ سری ۷، آیپد ۹ و آیپد مینی ۶

در رویداد California Streaming، اپل از سری آیفون ۱۳ (۱۳ مینی، ۱۳، ۱۳ پرو و ۱۳ پرو مکس) با دوربین‌های بهبود یافته و تراشه A15 رونمایی کرد. علاوه بر این، اپل واچ سری ۷، آیپد مینی ۶ و آیپد ۹ نیز معرفی شدند.

همانطور که انتظار می‌رفت نسخه نهایی iOS 15, iPadOS 15 و watchOS 8 در ماه سپتامبر در اختیار کاربران قرار گرفت. iOS 15 با باگ‌های متعددی روبرو بود و شرایط iPadOS 15 و watchOS 8 نیز چندان تفاوت نداشت.

زمانی که اپل برای بازگرداندن بازی Fortnite  تا دستور نهایی امتناع کرد، باز هم چرخش جالی در این میان رخ داد. قاضی ایوان گونزالس راجرز، اپیک گیمز را به خاطر نقص قرارداد مجرم دانست و باز کردن حساب اپیک گیمز در اپل استور را به اپل واگذار کرد.

اکتبر ۲۰۲۱ : رونمایی اپل از مک بوک پرو M1 پرو، M1 مکس و ایرپاد ۳

در رویداد مجازی Unleashed که در ۱۸ اکتبر برگزار شد، اپل مدل‌های ۱۴ و ۱۶ اینچی مک بوک پرو را با تراشه‌های جدید M1 پرو و M1 مکس معرفی کرد. علاوه بر این از ایرپاد ۳ که شباهت قابل توجهی با ایرپاد پرو دارد، پرده برداشت.

مک بوک پروهای جدید با ناچ و حاشیه‌های کوچکتر صحفه نمایش همراه بودند. این دستگاه‌ها با پورت‌های بیشتر، به آن چیزی که مدت‌ها کاربران می‌خواستند نزدیک‌تر شدند. کارایی و قدرت M1 پرو و M1 مکس بسیار قابل توجه بود و دیگر مک با پردازنده اینتل به پایان خود رسید.

با وجود اینکه اپل واچ سری ۷ در سپتامبر رونمایی شده بود اما عرضه آن با تاخیر در این ماه انجام شد. همچنین در ابتدای عرضه به تعداد محدودی برای فروش در دسترس بود.

نوامبر ۲۰۲۱ : اپل پس از شش سال دوباره به بزرگترین برند گوشی هوشمند در چین تبدیل شد

پس از شش سال تاسف بار در چین، اپل به عنوان اولین تولید کننده گوشی هوشمند در چین بازگشت و بدین ترتیب تمامی برندهای بومی مانند شیائومی، هواوی، ویوو، اوپو، وان پلاس و … را شکست داد. به گفته شرکت تحقیقاتی Counterpoint، اپل به لطف نمایش قوی سری آیفون ۱۳ که منجر به افزایش فروش ۴۶ درصدی ماهانه در اکتبر شد، توانست جایگاه اول را به دست آورد.

در پی حواشی و مشکلات به وجود آمده از سوی نرم افزارهای جاسوسی پگاسوس، اپل علیه شرکت اسرائیلی NSO Group شکایت تنظیم کرد. اپل به دلیل هدف قرار دادن و نظارت کاربران خود از سوی این کمپانی، به دنبال حکم ممنوعیت دائمی استفاده از محصولات و خدمات NSO Group بود.

پس از عرضه سری آیفون ۱۳ مشخص شد که اپل عمدا جلوی تعویض صحفه نمایش این محصول را در تعمیرگاه‌های غیر رسمی گرفته است. این کار با جفت کردن فیس آیدی و یک میکروفیبر در صفحه نمایش صورت می‌گرفت. بعد از انتقادات گسترده اپل نه تنها به این کار خود اعتراف کرد بلکه یک به روز رسانی منتشر نمود تا فیس آیدی آیفون‌های تعمیر شده مجددا کار کند.

در تلاش برای تسریع در ارسال سری آیفون ۱۳، اپل تصمیم گرفت تولید آیپد را کاهش دهد. با توجه به تقاضای شدید برای نسخه جدید آیفون، اپل می‌خواست از محبوبیت این گوشی استفاده کند.

تیم کوک برای پایان دادن به گمانه زنی‌های مختلف مبنی بر سرمایه گذاری اپل روی ارزهای دیجیتال، اعلام نمود که این شرکت قصد ندارد در آینده نزدیک ارز دیجیتال را به عنوان یک روش پرداخت برای محصولات و یا اپل پی قبول کند. اگرچه اذعان داشت که شخصا روی ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری کرده است.

اپل در یک اقدام غافلگیر کننده امکان تعمیر محصولات توسط خود کاربران را امکان پذیر کرد. اگرچه برنامه تعمیر این شرکت در حال حاضر به سری آیفون ۱۲ و آیفون ۱۳ محدود می‌شود اما در آینده دستگاه‌های بیشتری پشتیبانی خواهند شد.

دسامبر ۲۰۲۱

در تلاش برای کاهش نگرانی‌ها جهت سو استفاده از ردیابی مخفیانه با ایرتگ، اپل یک برنامه جدید به اسم Tracker Detect در فروشگاه گوگل پلی منتشر نمود. این برنامه کاربران اندرویدی را قادر می‌سازد تا اطراف خود را برای یافتن ایرتگ اسکن کنند.

اپل و اریکسون چندین سال است که بر سر قیمت گذاری مجوز حق اختراع مربوط به ارتباطات موبایلی با هم اختلاف دارند. طبق گزارشات، سازنده آیفون شکایتی را علیه اریکسون تنظیم کرده و آن‌ها را به استفاده از تاکتیک‌های قلدرانه در مذاکرات مربوط به پتنت ارتباطات موبایلی متهم کرد. این دادخواست همچنین ادعا می‌کند که خواسته‌های اریکسون غیر منطقی است و تعهدات خود در قبال مجوزهای حق اختراع ضروری برای استاندارهای صنعت در مورد نرخ‌های منصفانه را نقض می‌نماید.

از سایر اتفاقات مهم این ماه دسترسی کانال خبری TF1 به مقر اپل و دفتر کار برخی از کارکنان بود. این کانال در گزارش خود اپل پارک را یکی از مخفی‌ترین مکان‌های روی کره زمین نامید.

مطابق هر سال نیز اپل برترین عناوین سرویس‌های خود را معرفی کرد. بهترین برنامه سال آیفون Toca Life World و بهترین برنامه آیپد LumaFusion انتخاب شد. در رده بازی نیز League of Legends: Wild Rift برای آیفون و Marvel Future Revolution برای آیپد به عنوان برترین‌ها انتخاب شدند. اپل همچنین برترین موزیک‌های سال در اپل موزیک را معرفی نمود که از اینجا می‌توانید به صورت رایگان و با لینک مستقیم آن‌ها را دانلود نمایید.

جدای از شکست‌های بزرگ در نبردهای قانونی، سازنده آیفون کم و بیش با خوشحالی به سال ۲۰۲۲ می‌رود چون دلایل زیادی برای این کار دارد. بازگشت درخشان به بازار چین، رکورد فروش جدید آیفون و واکنش‌های فوق‌العاده به مک بوک‌های جدید این کمپانی با تراشه M1 Pro و M1 Max، از جمله دلایل مهم اپل برای راضی بودن از سال ۲۰۲۱ است.

2021iMac 2021WWDC 2021آیپد 2021آیپد پرو 2021آیپد مینی 2021آیفون 2021اپل واچ 2021ایرپاد 2021مک بوک پرو 2021