چرا مردم از اپل متنفر هستند؟

بارها و بارها در زیر پست‌های مربوط به اپل در سایت‌ها و سایر منابع خبری تکنولوژی، شاهد دید منفی کاربران نسبت به اپل بوده‌ایم، بهتر است به جای دید منفی بگوییم تنفر! اما چرا اینگونه است؟ ماجرا تنفر از اپل فقط به ایران هم محدود نمی‌شود و در سراسر دنیا این مسئله وجود دارد؟ اما چرا؟!؟

آیا واقعا برند اپل منفور است؟

چندی پیش یک مقاله تحقیقاتی به منظور شناخت برندهای منفور از نظر مصرف کنندگان منتشر شد. بخشی از این مقاله تحقیقاتی نظرسنجی از حدود ۵۰۰ نفر بود که احساسات خودشان نسبت به برندهای مختلف را می‌گفتند. خلاصه آنچه در این مطالعه به دست آمده است:

بیش از ۱۵۰ برند مختلف توسط پاسخ دهندگان به عنوان مارک‌های منفور ذکر شده است. حدود ۵۰ درصد برندهای گفته شده، معروف و جز ۳۰ برند با ارزش دنیا هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به اپل به عنوان منفورترین برند با ۱۲ درصد رای و وال‌مارت با ۹ درصد اشاره کرد. این نماینگر پدیده NDJ یا همان مخاطرات دوگانه منفی است و نشان می‌دهد کاربران تنفر بیشتری نسبت به برندهای معروف دارند.

وال‌مارت که بالاتر به آن اشاره شد بزرگترین شبکه خرده فروشی دنیا است که به پرداخت دستمزد کم به کارکنانشان معروف است اما اپل در مقابل با آن هم منفورتر می‌باشد!

چرا اپل هدف این حجم از تنفر است؟

مردم تمایل به تنفر از آن‌هایی که بالا هستند دارند

بیاید کمی بیشتر در مورد “Negative Double Jeopardy” یا همان مخاطرات دوگانه منفی صحبت کنیم. این اصطلاح برای این ابدا شد که واقعیت تنفر بیشتر، نسبت به برندهای با ارزش را نشان دهد. از حساب‌های تویتر ضد یک برند گرفته تا صفخات فیسبوک و وب سایت‌های مرتبط با تنفر به برندهای مختلف. این تنفر می‌تواند دلایل مختلفی از قبیل تاکتیک‌های مشکوک، طمع برخی شرکت‌ها و موارد دیگر داشته باشد. تا زمانی که یک چیز بالای جدول باشد قطعا هزاران نفر از آن بیزار هستند، فقط به خاطر حضور در آن بالا! این تنفر مختص برند نیست و به ورزشکاران، تیم‌های فوتبال و … هم ورزیده می‌شود.

اپل در بسیاری از جدول‌ها مدت طولانی در صدر بوده که این باعث تنفر بیشتر برخی از افراد نسبت به این برند شده است. این تنفر می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

چون اپل از تیم دیگری است

بسیاری از افراد به محصولاتی که استفاده میکنند تعهد پیدا می‎‌کنند چیزی شبیه به تعهد به مذهب و عقیده. وقت صحبت به فناوری‌های هوشمند و به خصوص تلفن همراه می‌شود، این تعهد شدیدتر می‌گردد. بدون شک تلفن‌های هوشمند به یک بخش اساسی در زندگی ما تبدیل شده‌اند، اگر کسی به دستگاه مورد نظر ما توهین کند بسیاری از ما آن را به عنوان توهین به خود تلقی می‌کنیم.

وقتی صحبت از تلفن‌های هوشمند می‌شود دو تیم بسیار مجزا وجود دارند: اندروید و اپل (iOS). درست است که اندروید به تیم‌های مختلف سامسونگ، شیائومی، وان پلاس و … تقسیم می‌شود اما وقتی در مقابل اپل است همه‌ی آن‌ها در مقابل دشمن مشترک صف آراییی می‌کنند. این دشمنان هم قسم با واقعیت‌ها، تعصبات و توهین‌های ساده مسلح هستند. گاهی اوقات برند یک گوشی برای اینکه به عنوان فناوری برتر معرفی شود کافی است و دیگر موارد نادیده گرفته می‌شود.

چون اپل مظهر مصرف گرایی است

با توجه به قیمت سهام، اپل معمولا با ارزش‎‌ترین برند جهان می‌باشد که اساسا به معنای پیروزی سرمایه داری است. این تنها با فروش میلیون‌ها محصول به دست نمی‌آید بلکه با تغذیه مردم با این فلسفه که محصولات آن‌ها باعث پیشرفت انسان می‌شود، حاصل می‌گردد. احتمالا جمله‌ای شبیه به «اینکه ابزارهای شگفت انگیز به مردم بدهید تا آن‌ها کارهای خارق العاده انجام بدهند» را شنیده‌اید. در حالی که این جمله دروغ نیست، اما ما به طور جد می‌توانیم بگوییم که اغلب کاربران مک یا آیفون کار خارق العاده‌ای با آن‌ها انجام نمی‌دهند. اما اپل با استفاده از ابزارهای بازریابی خود و استفاده از سایت‌ها و تبلیغات، با موفقیت یک هاله عرفانی در اطراف محصولات خود گنجانده است تا جذاب‌تر به نظر برسند.

با این حال برخی فریب این هاله را نمی‌خورند و به جای جذابیت آن را وحشتاک می‌بینند و البته این تماما درباره کالاهای مادی اشتباه است. صرف صدها یا حتی هزاران دلار برای چیزی که گزینه‌های ارزان‌تری دارد، برای این قشر اشتباه است. هیچ برندی نباید مرجع قرار گیرد زیرا آن‌ها بخشی از شرکت‌ها هستند که به دنبال سود خود می‌باشند.

به خاطر طرفداران اپل

همه ما این تجربه را داشته‌ایم که چیزی را دوست بداریم اما وقتی اطراف آن چیز همانند طرفداران، دوستان و موارد دیگر را ببینیم، به خاطر آزاری که ممکن است به ما برسد، از دوست داشتنمان دست بکشیم. برای برخی از افراد طرفداران اپل این حس را ایجاد می‌کنند. فداکاری طرفداران اپل و روشی که آن‌ها هر محصول اپل را مورد تحسین قرار می‌دهند نزدیک به سطح فرقه‌های دینی است، مهم نیست که ویژگی‌های آن محصول چه باشد و واقعا خوب باشد یا خیر.

حتی اگر احساسات شما نسبت به اپل خنثی باشد، وقتی که با یک طرفدار سفت و سخت اپل روبرو شوید که می‌خواهد شما را متقاعد کند که چقدر محصولات این کمپانی شگفت انگیز است، شاید موجب تنفر شما از این برند شود.

چون شما بخشی از پایگاه کاربران هدف اپل نیستید

اپل اغلب به خاطر محدود کردن کاربران خود و کارهایی که نمی‌توانند مردم با محصولاتشان بکنند، مورد انتقاد قرار می‌گیرند. مواردی همچون ارسال فایل با بلوتوث، قرار دادن میانبر اپلیکیشن‌ها در هر کجا و … ویژگی‌هایی هستند که اپل به سادگی می‌تواند آن‌ها را در دسترس کاربران قرار دهد ولی امتناع می‌ورزد. این محدودیت‌ها برخی از کاربران حرفه‌ای را عصبانی می‌کند چون فکر می‌کنند اپل گونه‌ای با آن‌ها برخورد می‌کنند که انگار نمی‌دانند می‌خواهند چه کاری انجام دهند و این طرز فکر زیاد از حقیت دور نیست. اپل جامعه و کاربران را می‌شناسد و می‌داند که اغلب یک گوشی ساده و روان می‌خواهند و قسمت کوچکی از آن‌ها کاربران پیشرفته هستند که با این محدودیت‌ها کنار نمی‌آیند.

به دلیل اقدامات مشکوک اپل

برخی از اقدامات گسترده اپل مطابق خواسته کاربران نیستد. استفاده از شارژرهای ضعیف در جعبه که شما را برای خرید شارژر سریع جداگانه از اپل مجاب می‌کند. فضای کم ذخیره سازی مدل پایه که شما را تشویق به خرید مدل‌های گران‌تر می‌کند. محدود کردن عملکرد پردازنده در گوشی‌های قدیمی‌تر به بهانه جلوگیری از آسیب رسیدن به گوشی، شما را به خرید یک گوشی جدیدتر تشویق می‌کند و مقابله با تعیمرگاه‌های متفرقه بخشی از مواردی هستند که به طور عینی به نفع کاربران نیستند اما هنوز هم اپل آن‌ها را انجام می‌دهد.

این‌ها می‌توانند دلایل موجهی برای دور شدن قشری از کاربران از اکو سیستم اپل باشد. سیاست‌های گفته شده می‌تواند سود بیشتری را برای اپل بیاورد. واقعیت این است که مهم نیست نیت اپل چقدر منصفانه به نظر برسد، اپل یک شرکت سهامی عام است و هر کدام از مدایران آن باید خبرهای خوبی برای سرمایه گذاران داشته باشند یا اینکه خود را با مشکل مواجه کنند.

زیرا محصولات اپل مقرون به صرفه نیستند

محصولات اپل حتی خارج از ایران هم جز تولیدات گران قیمت محسوب می‌شوند. شما هیچ وقت واژه ارزان را از سوی اپل نمی‌شنوید و فقط از کلمه ارزان‌تر استفاده می‌کند. این برند محصولات رده بالایی تولید می‌کند و البته همه افراد قادر یا مایل نیستند که تولیدات آن را تهیه کنند. طبیعتا این منجر به نفرت می‌شود زیرا این شرکت مانعی را ایجاد کرده که برخی از افراد نمی‌توانند وارد اکو سیستم آن شوند. ارزش افزوده اصطلاحی است که اغلب برای توصیف محصولات اپل به کار می‌رود. اما واقعا می‌توان محصولات اپل را ارزان‌تر تولید کرد؟ شاید. اپل با بالاترین حاشیه سود کار خود را به پیش می‌برد. از همین سو اپل سومین تولید کننده بزرگ گوشی‌های هوشمند است و این نشان می‌دهد بسیاری از مردم با استراتژی قیمت گذاری اپل مشکلی ندارند.

این موارد تنها چند دلیل برای تنفر افراد از اپل هستند و قطعا دلایل بسیاری دیگری نیز وجود دارند. نظر شما در این باره چیست؟

همچنین بخوانید:

تحلیل
  • سان

    اپل با محدودیت هاش به مصرف کننده توهین میکنه !!! اولین باری که اپل خریدم حس حماقت رو به شدت تجربه کردم و دیگه این اشتباه رو خوشبختانه تکرار نکردم !