بعد از ۲۰ سال تسلط بر بازار پخش کنندههای رسانه قابل حمل، اپل تولید آیپاد تاچ که آخرین مدل باقی مانده سری سری آیپاد بود را متوقف کرد.
از بسیاری از جهات این اتفاق جای تعجب ندارد. اپل در سال ۲۰۱۷ آیپاد نانو و آیپاد شافل، آخرین پخش کنندههای MP3 اختصاصی خود را بازنشسته کرد. در حالی که آیپاد تاچ در سال ۲۰۱۹ به روز شده بود، این دستگاه مدتها قبل از MP3 پلیرهای اپل به پایان خود رسیده بود.
آیپاد تاچ در هر نسل ویژگیهای دیگر محصولات اپل مانند آیفون و آیپد را در خود جای میداد. با این حال جایگاه مناسبی در بین محصولات دیگر با در نظر گرفته گزینههای مقرون به صرفهتر آیفون و آیپد نداشت.
با وجود منسوخ شدن iPod، توقف تولید آن برای برخی از کاربران ناراحت کننده بود. مرگ آیپاد نشان دهنده پایان یک عصر برای اپل است. همانطور که با این محصول محبوب اپل خداحافظی میکنیم، بیاید نگاهی به گذشته داشته باشیم و ببینیم چرا این دستگاه جایگاه ویژهای در قلب بسیاری از کاربران داشت.
اولین نسل آیپاد اپل
اولین نسل آیپاد توسط استیو جابز معرفی شد. این دستگاه با حافظه داخلی حداکثر ۱۰ گیگابایتی و قیمت نسبتا بالای ۳۹۹ دلاری معرفی شد و چرخ اسکرول نمادین آن ظاهری خاص به آیپاد بخشیده بود.
آیپاد انقلابی را در بازار مصرف کنندگان به راه انداخت. در آن زمان بیشتر پخش کنندههای رسانه قابل حمل سایز بزرگی داشتند، رابط کاربریشان چندان جذاب نبود و البته زشت بودند!
آیپاد اپل آن جریان را تغییر داد و این دسته از محصولات را در بازار مهم نمود. خیلی سریع آیپاد به یک پدیده فرهنگی، لوازم جانبی مد و ابزاری ضروری برای علاقمندان به موسیقی در همه جا تبدیل گردید.
لازم به ذکر است که اپل یک محصول انقلابی را اختراع نکرد، پخش کنندههای رسانهای قابل حمل از دهه ۹۰ میلادی در بازار حضور داشتند. در عوض تولید محصول را به بهترین شکل انجام داد – از یک مهفوم موجود استفاده کرد، آن را به طور گسترده اصلاح نمود و برای همه آن را کارآمد کرد.
اولین iPod کاربردیترین و یا انقلابیترین دستگاه کلاس خود در بازار نبود. اما محصولی بود که کاربران را بیشتر به سمت خود جذب مینمود.
اولین نسل آیپاد نقصهای مهمی داشت. در زمان عرضه، آیپاد فقط با مکهای اپل سازگار بود و دو سال طول کشید تا آیتونز ساخته شود. از نظر بسیاری آیپاد وسیلهای بود که برای اولین بار اکو سیستم اپل را شکل داد.
در سال ۲۰۲۲ تصور دنیایی که در آن غول تکنولوژی، اپل نباشد، سخت است. اما در زمان معرفی اولین نسل iPod، اپل هنوز در حال یافتن مسیر خود بود و این محصول دستگاهی بود که نسلی از کاربران اپل را با این کمپانی آشنا کرد. موفقیت مالی این گجت نیز امکان رشد و گسترش اپل را فراهم نمود.
جانشینهای اولین نسل iPod
در چند نسل اول، اپل فرمول موفقی را دنبال کرد. هر آیپاد جدید قابلیتهای بیشتری را به همراه داشت و ایرادات نسلهای قبلی برطرف میشد.
نسل دوم آیپاد از ویندوز پشتیبانی میکرد و چرخ وسط آن به لمس حساس بود. نسل سوم آیپاد طراحی جدید و کانکتور Dock را به همراه داشت و همچنین در کنار آن آیتونز راه اندازی شد.
نسل چهارم آیپاد کمی متنوع شد، چند نسخه مختلف و خاص (مانند هری پاتر) داشت. مهمتر از همه، این نسل صفحه نمایش رنگی را دارا بود که امکان نمایش عکسها را برای iPod اپل فراهم میساخت. نسل پنجم آیپاد امکان پخش ویدیو داشت و به همین خاطر به آن iPod Video نیز گفته میشد.
البته ما فقط به پیشرفتهای مهم اشاره داشتیم و نیاز به گفتن نیست که نسلهای مختلف آیپاد همواره بهبودهایی را در طول عمر باتری، ظرفیت ذخیره سازی و سازگاری فرمت داشتند.
آیپاد در ۵ نسل اول خود به پیشرفتهترین پخش کننده رسانه تبدیل شد و رقبای خود را از نظر سهم بازار شکست داد. نسل ششم زمانی معرفی شد که فرمول در اوج خود بود. این آخرین مدل در خط تولید اولین کلاس آیپاد بود.
این سری آیپاد که آیپاد کلاسیک نامیده میشد، برای بسیاری از کاربران ایرانی خاطره انگیز است و آنها اولین محصول کمپانی اپل را با این مدل تجربه کردند. عمر باتری عالی، کیفیت ساخت و طول عمر کلی دستگاه فوقالعاده بود. این دستگاه برای بسیاری بیش از ۱۰ سال کار کرد و تجربه موسیقی فوقالعادهای را برای کاربران به همراه داشت.
در حالی که آیپاد کلاسیک برای بسیاری از کاربران نماد واقعی آیپاد است، اپل تلاش کرد تا شاخههای مختلفی و جایگزینهای متنوعی را تولید کند. آیپاد مینی، آیپاد شافل و آیپاد نانو همگی در جایگاه خود محصولات چشمگیری بودند.
آیپاد مینی و جانشین آن آیپاد نانو، قابلیت حمل را به حداکثر رساندند و نسخه شافل یک گزینه مقرون به صرفه محسوب میشد که صرفا پخش کننده MP3 بود. هر کدام جایگاه متفاوتی را اشغال کردند اما در نهایت بخشی از آنها از آیپاد کلاسیک بود.
آیپاد تاچ زمانی معرفی شد که همه چیز شروع به عجیب شدن کرد! این آیپاد اپل در سال ۲۰۰۷ عرضه شد، زمانی که اولین آیفون معرفی گردید. آیپادها حتی قبل از لمسی شدن با ویژگیهای تلفن همراه مانند دوربین همراه بودند و آیپاد بیشتر و بیشتر به چیزی نزدیک میشد که در حال شکل گیری به عنوان قلمرو تلفنهای هوشمند بود.
آیپاد تاچ از سیستم عامل iOS بهره میبرد، همان صفحه نمایش لمسی ۳.۵ اینچی اولین آیفون را داشت و خیلی هم فقط یک پخش کننده رسانه نبود! آیپاد تاچ به اپ استور دسترسی داشت، امکان مرور وب را فراهم میکرد، یک دستگاه بازی قابل حمل بود و کارهای بسیار بیشتری از آیپادهای قبلی انجام میداد.
آیپاد تاچ به خاطر ویژگیهای مشابه آیفونش مدت زمان بیشتری را دوام آورد و به عنوان آخرین محصول سری آیپاد، متوقف گردید. تولید آیپاد کلاسیک اپل در سال ۲۰۱۴ متوقف شد، شافل در ۲۰۱۷ به پایان راه رسید و تولید مدل نانو نیز در سال ۲۰۲۰ رها شد.
نگاهی به گذشته و آینده
به هر حال اپل یکی از موفقترین محصولاتش را رها کرد. اگر انقلاب گوشیهای هوشمند که اپل با آیفون آن را آغاز کرد رخ نمیداد، iPod هنوز هم یک محصول موفق و پرطرفدار بود.
با این حال پارادوکس بزرگی وجود دارد. آیپاد به اپل کمک کرد که بسیاری از ویژگیها را اصلاح کند و آیفون را تبدیل به دستگاهی کرد که دنیای فناوری را متحول نمود. آیپاد همان دستگاهی است که اپل را قادر ساخت تا به غول فناوری امروزی تبدیل شود. حتی اگر تولید آن به پایان رسیده باشد، میراث آن همچنان زنده هستند.
از این مدل کلاسیک نسل ۱ من یدونه میخام
باید برید سراغ کلکسیونرها و با قیمتهای نسبتا بالا خریداریش کنید 😀