صفحه نمایش Mini-LED چیست و چه تفاوتی با OLED دارد؟

اپل به تازگی از آیپد پرو ۲۰۲۱ رونمایی کرده، اولین آیپدی که به تراشه موفق M1 مجهز است اما این تنها سخت افزار مهم تغییر یافته نیست. آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۱ از صفحه نمایش جدیدی بهره می‌برد که می‌تواند واقعا تعیین کننده باشد؛ Mini-LED !

Mini-LED فناوری زیربنایی است که حضور صفحه نمایش جذاب Liquid Retina XDR را در آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی امکان پذیر می‌کند. قسمت XDR در نام این صفحه نمایش، همان مانیتور ۵ هزار دلاری و حرفه‌ای اپل است که مزایایی را به همراه دارد. این صفحه نمایش حداکثر روشنایی ۱۶۰۰ نیت، نسبت کنتراست یک میلیون به یک، زاویه دید عالی و به زبان ساده، یک تصویر فوق‌العاده و جذاب را ارائه می‌دهد.

چه چیزی پشت جادوی Liquid Retina XDR است؟ دستور سس مخصوص چیست؟ خب مشخص است: هزاران چیز کوچک، مینی ال ای دی‌ها!

اینجا ما با سه پرسش اساسی روبرو می‌شویم:

  • Mini-LED چیست و چه تفاوتی با صفحه نمایش‌های LCD دارد؟
  • آیا صفحه نمایش مینی‌ـلد بهتر از نمایشگرهای اولد است؟
  • تفاوت Mini-LED و Micro-LED در چیست؟

بیاید در همین ابتدا به این سه پرسش پاسخ دهیم. به طور خلاصه Mini-LED یک نور پس زمینه برای نمایشگرهای LCD است و بسیار تعیین کننده می‌باشند چون پیشرفت خوبی نسبت به فناوری فعلی LCD دارند و در عین حال گران نیستند.

صفحه نمایش‌های LCD سنتی برای نور پس زمینه از ده‌ها LED استفاده می‌کنند. مینی ال ای دی‌ها بسیار ریزتر هستند… حدود ۱۲۰ برابر کوچکتر! این بدان معناست که شما می‌توانید در صفحه نمایش آیپد جدید ده هزار Mini-LED به کار ببرید، در حالی که نسل قبلی فقط ۷۲ چراغ LED داشت (این عدد برای یکی از بهترین صحفه نمایش‌های موجود در بازار است!) این ده هزار Mini-LED به حدود ۲۵۰۰ بخش نور دهی تبدیل می‌شوند که کنتراست فوق‌العاده‌ای را به ارمغان می‌آورند. بخش‌های نوردهی در یک صفحه نمایش در یک لحظه خاموش و روشن می‌شوند.

LED

بیاید به یک سطح اساسی‌تر برگردیم، LED چیست؟

خب، LED (مخفف دیود ساطع کننده نور) تقریبا دستگاه نیمه هادی کوچکی است که با عبور جریان از آن نور منتشر می‌شود. LEDـها برای اولین بار در حدود دهه ۱۹۶۰ معرفی شدند و از آن زمان استفاده گسترده‌ای از آن‌ها شد. ما بیشتر آن‌ها را در ریموت‌های کنترل می‌بینیم که زمان فشار دادن دکمه‌ای در یک لحظه چشمک می‌زنند و روشن می‌شوند همچنین در چراغ قوه‌ها و فلش گوشی‌های هوشمند.

نمایشگرهای مدرن با نصب این LEDـها در کنار هم شکل گرفتند و ما از لامپ‌های فلورسنت کاتدی قدیمی جدا شدیم. این صفحه نمایش‌ها با تغییر به سمت آرایش نوردهی محلی تکامل یافتند و با کنترل ردیفی و ستونی، کنترل نور کم و زیاد بهبود یافت. برخی از نمایشگرها از LEDـهای RGB (قرمز، سبز و آبی) برای کنتراست بالاتر استفاده می‌کنند اما اکثر نمایشگرهای LCD امروزی از LEDـهای سفید استاندارد استفاده می‌نمایند. بنابراین به سوال مطرح شده خودمان می‌رسیم؛ Mini-LED چیست و چرا مهم است؟

Mini-LED

همانطور که قبلا گفتیم، Mini-LED به LEDـهای کوچکتری که برای نور پس زمینه استفاده می‌شود اشاره دارد. همان نور پس زمینه‌ای که باعث می‌شود نور صفحه نمایش خود را ببینید. این فناوری اولین بار در تلوزیون TCL استفاده شد، TCL 8-Series Roku.

اگر به عکس بالا هم توجه کنید که رنگ‌های تلوزیون به خوبی دیده می‌شوند و قسمت‌های سیاه واقعا تیره هستند. با وجود اینکه از فناوری اولد استفاده نشده است، اما خوب به نظر می‌رسد. اساسا ایده فناوری Mini-LED این است که LED را کوچکتر کند تا نور را بهتر روی صفحه نمایش کنترل نماید. این امر با ایجاد مناطق نوری بیشتر و انزوای مناسب بین مناطقی که به نور نیاز دارند و مناطقی که به نور نیاز ندارند، از رخنه نور جلوگیری می‌کند و به عملکرد HDR کمک شایانی می‌کند. این‌ها همه در واقع یعنی شما با سیاه عمیق‌تر، سفید واضح‌تر و خطوط دقیق‌تر در تصویر مواجه می‌شوید.

ما انتظار داریم که اپل در آینده‌ای نزدیک این فناوری نور پس زمینه را به تمامی دستگاه‌هایش اضافه کند که در مقایسه با صفحه نمایش‌های اولد یک کیفیت مناسب را به ما ارائه کند.

ما یک فناوری به نام Micro-LED هم داریم که کوچکتر از Mini-LED است و استفاده از آن در صفحه نمایش دشوارتر می‌باشد.

Micro-LED

Micro-LED برای اولین بار در سال ۲۰۰۰ معرفی شد که در واقع همان Mini-LED است اما با ابعاد کوچکتر. در واقع اگر یک LED معمولی نور پس زمینه ۱ میلی متر باشد، یک Mini-LED اندازه‌ای برابر ۰.۲ میلی متر دارد و این رقم برای Mico-LED برابر ۰.۰۰۵ است. این ابعاد تفاوت بسیار فاحشی با یکدیگر دارند.

ما این فناوری را در برخی از تلوزیون‌ها دیده‌ایم و با وجود اینکه خبری از فناوری اولد در آن‌ها نبوده، تصویر خروجی فوق‌العاده به نظر می‌رسیدند. یکی از این تلوزیون‌ها مدل The Wall سامسونگ است که مشخص می‌کند این فناوری تا چه حد می‌تواند در کیفیت تصاویر تاثیر گذار باشد.

همانطور که احتمالا از تصویر هم متوجه شدید کنتراست و رنگ به خوبی دیده می‌شود. سامسونگ سرمایه گذاری خوبی روی میکرولد کرده و ما انتظارات بسیاری از این فناوری داریم. احتمالا این فناوری آینده نزدیک صفحه نمایش‌ها باشد چون عمر بیشتری نسبت به اولد دارد، تولیدش ارزان‌تر است و برخی از مشکلات صفحه نمایش‌های اولد را هم ندارد. یکی دیگر از نقاط مثبت میکرو ال ای دی، روشنایی حداکثری ۵۰۰۰ نیت است که برای اولد بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ می‌باشد، یک اختلاف چشمگیر!

Mini-LED در مقابل Micro-LED

اگه به یک صفحه نمایش LED معمولی و یک صفحه نمایش Mini-LED نگاه کنید، بلافاصله متوجه تفاوت روشنایی، کنتراست و وضوح می‌شوید اما تفاوت Mini-LED و Micro-LED چیست؟ برای شروع بدانید که فناوری Mini-LED کوچک است اما نه در مقایسه با Micro-LED.

ما از مزایای Mini-LED گفتیم اما به طور کلی از نظر بخش نوردهی محلی به اندازه Micro-LED قوی نیست. اگرچه برتری Micro-LED در صفحه نمایش‌های بزرگ قابل توجه نیست اما در صفحه نمایش‌های کوچک مانند ساعت هوشمند واقعا تاثیر گذار است.

یک نکته هست که ما مصرف کنندگان زیاد به آن توجه نمی‌کنیم اما بسیار مهم است، اینکه تولید صفحه نمایش‌های Micro-LED بسیار سخت است چون شما به LEDـهای بسیار کوچک نیاز دارید که عملکردی یکنواخت داشته باشند. همین امر در مورد نمایشگرهای Mini-LED هم وجود دارد که تولید آن‌ها را در ابتدا گران می‌کند تا فرآیند تولید کامل شود.

درس تاریخی

در اینجا توضیحات ما درباره Mini-LED و Micro-LED به پایان می‌رسد اما شاید برای برخی از خوانندگان این سوال ایجاد شده بود که چرا اصلا صفحه نمایش‌های LCD نیاز به نور پس زمینه دارند؟ حدود ۱۵ سال است که تقریبا تمام تلوزیون‌ها، مانیتور کامپیوترها و تلفن‌های هوشمند از صفحه نمایش LCD با نور پس زمینه بهره می‌برند.

کلمه LCD مخفف واژه انگلیسی Liquid Crystal Display به معنای نمایشگر کریستال مایع است که راهی برای انتشار نور از خود ندارند. آن‌ها می‌توانند یک تصویر را نشان دهند اما برای دیدن آن تصویر توسط انسان باید کمی نور از پشت به آن‌ها بتابد و این فلسفه حضور نور پس زمینه است.

در سال‌های اخیر نور پس زمینه را ده‌ها LED برای نمایشگرهای مختلف تامین می‌کردند. البته روش‌هایی برای روشن کردن نمایشگر بدون نور پس زمینه مانند نمایشگرهای اولد وجود دارد اما این نوع نمایشگرها گران قیمت هستند و نسبت به LCD عمر کمتری دارند. از سوی دیگر در صفحه نمایش‌های اولد از مواد آلی استفاده می‌شود که در نهایت تخریب پذیر هستند. این‌ها دلایلی می‌باشند که هنوز هم بسیاری از کمپانی به دنبال بهبود صفحه نمایش LCD می‌باشند و به سراغ فناوری اولد نمی‌روند.

نتیجه گیری

به طور خلاصه صفحه نمایش‌های Mini-LED بسیار جذاب هستند. آن‌‌ها ارزان‌تر از صحفه نمایش اولد می‌باشند و از نظر کیفیت با آن‌ها تقریبا برابری می‌نمایند. به علاوه، صفحه نمایش‌های LCD مدت زیادی است که همراه ما می‌باشند و آزمایش خود را پس داده‌اند.

تا کنون تنها محصول مهم دنیا تلفن و تبلت که با صفحه نمایش Mini-LED عرضه شده آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۱ است که با قیمت پایه ۱۱۰۰ دلار به فروش می‌رسد. قیمت دستگاه به طور کلی گران است اما نه آن گونه که جلوی حضور فناوری Mini-LED را بگیرید و ما به زودی بسیاری از محصولات دیگر را با این صفحه نمایش خواهیم دید.

آیپد پرو 2021تحلیل