مشکل صفحه نمایش Mini-LED آیپد پرو چیست؟

مدتی است که «نشت نور» آیپد پرو ۲۰۲۱ جنجال ساز شده و برخی از کاربران را به شدت از این مسئله شاکی هستند. اما ماجرا چیست؟ آیا راه حلی وجود دارد؟ مشکل چقدر بزرگ است؟

در ابتدا باید بگوییم که آیپد پرو ۱۱ اینچی این مشکل را ندارد چون دارای یک صفحه نمایش LED استاندارد است. و مشکل نشت نور یا هاله نور یا درز نور، فقط مربوط به آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۱ است.

همچنین بخوانید:

بررسی نحوه روشن شدن صفحه نمایش‌های LED

برای اینکه شما بتوانید یک تصویر را از طریق صفحه نمایش ببینید باید به پیکسل‌های مربوط نور تابیده شود و اصل ماجرا همین است. صفحه نمایش‌های LED سنتی از نوردهی کلی استفاده می‌کنند و این یعنی اگر تصویر روشن یا تاریک شود، کل صفحه نمایش تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این یعنی اگر یک نقطه سفید وسط صفحه نمایش باشد، نور به کل پنل می‌خورد و این مسئله علنا کنتراست را به طور قابل توجهی از بین می‌برد. به همین خاطر است که ما مشکی عمیق و کنتراست مناسبی را این نوع صفحه نمایش‌ها نداریم.

در کنار این نوع نوردهی ما صفحه نمایش‌هایی به اصطلاح «لبه روشن» داریم که نور در چهار طرف صفحه نمایش قرار دارد. این فناوری یک پیشرفت نسبت به نوع قبلی است اما هنوز هم به سطح کنتراست OLED نمی‌رسد.

سطح پیشرفته‌تر روشن کردن صفحه نمایش نوردهی محلی تمام آرایه‌ای یا همان FALD است. این نوع صفحه نمایش‌ها دارای هزاران مینی LED هستند که در تمام صفحه نمایش پخش شده‌اند. همانطور که حدس می‌زنید این همان صفحه نمایش mini-LED است که در آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۱ یافت می‌شود و طبق شایعات در مک بوک پروهای آینده هم استفاده می‌گردد.

خب، مشکل آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۱ چیست؟

در ابتدا باید بگوییم که این مشکل ارتباطی به آیپد یا اپل ندارد و زمانی که تیم کوک و دوستان تصمیم به استفاده از این فناوری گرفتند، مشکل را به آیپد راه دادند.

این چالش از گذشته با صفحه نمایش‌های mini-LED همراه بوده است. صفحه نمایش‌های FALD به جز فرآیند ساخت دشوار و گران بودن، باعث نشت نور، درز نور، هاله نور و هر آنچه که نامیده می‌شود، هستند.

این مشکل اغلب در صحنه‌هایی با کنتراست بالا رخ می‌دهد و به همین دلیل است تمام تصاویری که برای ارائه مشکل منتشر می‌شوند، سیاه و سفید می‌باشند و در محیط‌های کم نور گرفته شدند.

خاموش و روشن شدن mini-LED با توجه به تصویر و به صورت دسته‌ای صورت می‌گیرد. به طور مثال؛ زمانی مشکل رخ می‌دهد که در یک منقطه نوری نقطه سفیدی با پس زمینه سیاه وجود داشته باشد، قسمتی از تصویر باید رنگ سفید را نشان دهد و قسمتی دیگر مشکی، و این باعث روشن شدن کل mini-LEDـهای آن منطقه می‌گردد. مرکز آن قسمت سفید است، در حواشی آن که جز منطقه نوری روشن شده هستند، هاله نوری قرار دارد و سایر نقاط صفحه نمایش کاملا سیاه می‌باشد. به عبارت دیگر در صفحه نمایش‌های LED سنتی، سیاه عمیقی وجود ندارد که شما متوجه نور موجود در قسمت‌های مشکی تصویر شوید و مسئله به خاطر نوردهی منطقه‌ای است.

راه حلی برای مشکل صفحه نمایش آیپد پرو وجود دارد؟

به فکر پس دادن آیپد پرو خود و یا مراجعه به شرکت گارانتی کننده نباشید (اینقدرم این شرکتای گارانتی کننده داخلی خوبن که نگم براتون :)) ) زیرا این مشکل مربوط به آیپد شما نیست و مسئله‌ای است که در ذات این فناوری وجود دارد.

و از سوی دیگر درز نور در فیلم‌ها، بازی‌ها و سایر صحنه‌های پویا را متوجه نخواهید شد. برای یافتن این مشکل باید اغلب به دنبال آن بگردید. به خاطر داشته باشید که این مسئله در صحنه‌هایی با کنتراست بسیار بالا و با نور زیاد صفحه نمایش رخ می‌دهد. طبیعتا زمانی که اتاق شما تاریک است، نور صفحه نمایش را تا ۱۰۰ درصد بالا نمی‌برید. مگر اینکه آیپد شما روی میز باشد و از فاصله نسبتا دور در حال تماشای فیلم باشید. در این صورت هم مشکل قابل توجه نیست چون از آن فاصله متوجه نشت نور نخواهید شد.

مسئله مهم دیگر این است که مشکل در تصاویر اینترنتی بیش از واقعیت به چشم می‌آید؛ اما چرا؟ دوربین‌ها به خصوص دوربین‌های گوشی هوشمند، برای مشخص شدن جزئیات سعی در روشن کردن صحنه‌های تاریک برای عکاسی دارند. این مولفه برای عکاسی در صحنه‌های کم نور مفید است اما مشکل آیپد پرو را به طور اغراق آمیزی نشان می‌دهد و باعث می‌شود که قسمت‌های روشن، روشن‌تر از واقعیت به تصویر کشیده شوند.

آینده صفحه نمایش‌های اپل : اولد یا mini-LED

برخی از مانیتورهای گیمینگ که از نوردهی محلی استفاده می‌کنند، امکان فعال و غیر فعال کردن آن را به کاربران می‌دهند. متاسفانه این گزینه با صفحه نمایش mini-LED آیپد پرو در دسترس نیست و بعید است که اپل در آینده هم چنین امکانی را فراهم کند. حتی اگر این مسئله امکان پذیر شود، کم و بیش اصلی‌ترین دلیل خرید آیپد پرو ۱۲.۹ اینچی ۲۰۲۱ از تمرکز خارج می‌گردد.

از سوی دیگر مانیتورهای گیمینگ سطح بالا بیشتر با مشکل نشت نور مواجه هستند چون در آن‌ها معمولا ۵۰۰-۶۰۰ مینی-LED استفاده شده، در حالی که آیپد پرو بیش از ۱۰ هزار mini-LED را به همراه دارد و احتمالا اپل بتواند این مسئله را در آینده رفع یا کمرنگ‌تر کند.

به هر حال اپل از استفاده از صفحه نمایش OLED برای آیپد پرمیوم خود امتناع ورزید و شاید اشتباه کرده باشد. البته صفحه نمایش‌های اولد هم مشکلات خود را دارند که مهمترین آن‌ها پیکسل سوختی است. اکنون نگاه ما به مک بوک پرو بعدی و آیفون ۱۳ پرو است و امیدواریم اگر هم صفحه نمایش mini-LED در آن‌ها استفاده شد، مشکل نشت نور وجود نداشته باشد.

آیپد پروآیپد پرو 12.9 اینچیآیپد پرو 2021