اپل A13 بایونیک: نگاهی دقیق به قدرتمندترین تراشه گوشی‌های هوشمند جهان

قلب تپنده آیفون یک تراشه ویژه می‌باشد که تماما توسط اپل طراحی شده است و در چند سال اخیر برای کسب عنوان سریع‌ترین تراشه تلفن هوشمند فقط با خودش رقابت می‌کند!

بنابراین جای تعجب نیست که امسال اپل با تراشه جدیدش، یعنی A13 بایونیک، بار دیگر برتری خود را از همه نظر نسبت به رقبا، و به خصوص اسنپدراگون ۸۵۵ کمپانی کوالکام که در اکثر پرچمداران اندرویدی یافت می‌شود، نشان دهد. نیازی نیست که ما عملکرد A13 بایونیک رو ببینیم، A12 که سال گذشته در آیفون استفاده شد از اسنپدراگون ۸۵۵ سریعتر است و قطعا A13 به طور قابل توجهی برتری خواهد داشت.

آنچه که کار اپل را امسال ارزشمند می‌کند تنها عملکرد نیست بلکه A13 بایونیک از نظر کارایی نیز عالی است و اصلی‌ترین دلیل افزایش عمر باتری قابل توجه آیفون می‌باشد.

بیاید قبل از پرداختن به جزیئات نگاهی سریع به سرعت تراشه A13 بایونیک داشته باشیم.

نموداری که اپل در کنفرانس به نمایش گذاشت شکوه و خلاصه عملکرد A13 است. تراشه‌های اسنپدراگون ۸۵۵، کیرین ۹۸۰ و اسپدراگون ۸۴۵ همگی ضعیف‌تر از A12 هستند و قدرت اسنپدراگون ۸۴۵ تقریبا نصف A13 است.

ویژگی‌های تراشه A13 بایونیک اپل:

  • دارای ۸.۵ میلیارد ترانزیستور است
  • از فناوری تولید نسل دوم و پیشرفته ۷ نانومتر بهره می‌برد
  • دارای ۴ هسته CPU با راندمان بالا است که منجر به افزایش عمر باتری می‌گردد
  • صدها دامنه ولتاژ فقط زمان استفاده از قسمتی از تراشه به آنجا نیرو رسانی می‌کنند
  • استفاده کمتر از انرژی: ۲۰ درصد بازدهی بهتر نسبت به A12
  • پردازنده و پردازنده گرافیکی ۲۰ درصد سریعتر از A12
  • بهترین عملکرد پایدار بین تمامی تراشه‌های اپل
  • یادگیری ماشینی قادر به انجام ۱ تریلیون عملیات در ثانیه است

راندمان انرژی

تمرکز A13 بایونیک روی راندمان انرژی است. تراشه جدید برای رسیدن به راندمان انرژی بهتر از فرآیند تولید نسل دوم ۷ نانومتر بهره می‌برد اما ماجرا فقط فرآیند و ترانزیستورها نیست، بلکه روشی است که اپل با استفاده از ۴ هسته CPU کم مصرف پیاده کرده و بسیاری از کارهای روزمره را با همان ۴ هسته پردازش می‌کند.

تکنیک جالب دیگری که اپل از آن استفاده می‌کند فعال بودن قسمتی از تراشه است، یعنی برای کارهای سبک فقط قسمتی از تراشه فعال می‌شود و حضور صدها دامنه ولتاژ برای رسیدن به این ویژگی است.

اگر بخواهیم دقیق‌تر به ارقام A13 بایونیک نگاه کنیم به موارد زیر می‌رسیم:

  • ۲ هسته CPU عملکرد ۲۰ درصد سریعتر و مصرف ۳۰ درصد کمتر را در مقایسه با A12 دارند
  • ۴ هسته CPU عملکرد ۲۰ درصد سریعتر و مصرف ۴۰ درصد کمتر را در مقایسه با A12 دارند
  • پردازنده گرافیکی دارای ۴ هسته است که ۲۰ درصد سریعتر و مصرف ۴۰ درصد کمتری نسبت به A12 دارد
  • موتور عصبی دارای ۸ هسته است که ۲۰ درصد سریعتر و ۱۵ درصد انرژی کمتری را استفاده می‌نماید

یادگیری ماشینی

حالا به قسمت جذاب یادگیری ماشینی می‌رسیم.

اپل ادعا می‌کند که A13 به لطف پیشرفت‌های مختلف بهترین یادگیری ماشینی را بین گوشی‌های هوشمند به ارمغان می‌آورد. اصلی‌ترین آن‌ها شتاب دهنده‌‌های اختصاصی جدید در CPU است که تلفن هوشمند را قادر می‌سازد یکی از رایج‌ترین کارهای یادگیری ماشینی (ضرب ماتریس) را، ۶ برابر سریع‌تر انجام دهد. به طور کلی، CPU ظرفیت ۱ تریلیون عملیات در ثانیه را دارد.

این تراشه با یک کنترلر یادگیری ماشینی می‌آید که مدل‌های یادگیری ماشینی را در CPU، GPU و موتور عصبی برنامه ریزی می‌کند و یک پلتفرم یکپارچه را تشکیل می‌دهد که می‌تواند عملکرد و کارایی را متعادل نماید. این می‌تواند برای پردازش زبان طبیعی دستگاه، طبقه بندی تصاویر و فیلم‌ها، شخصیت‌های انیمیشنی در واقعیت افزوده و … مورد استفاده قرار گیرد.

سخن پایانی

اپل به لطف طراحی اختصاصی تراشه و سیستم عامل اختصاصی می‌تواند حداکثر بهره‌وری را داشته باشد و بیت به بیت ترانزیستورها را به کنترل خود دربیاورد.

با وجود اینکه ارقام ارائه شده از سوی اپل هستند، اما هیچ تردیدی بر صحت آن‌ها وجود ندارد. چون در گذشته نیز ثابت شده این کمپانی حتی در ارقام اعلامی کمی محافظه کارانه عمل می‌کند. قطعا با عرضه آیفون ۱۱، آیفون ۱۱ پرو و آیفون ۱۱ پرو مکس ما A13 بایونیک را در دنیای واقعی آزمایش می‌کنیم و نتایج را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

A13تحلیل