سهشنبه هفته جاری بزرگترین جنگ تکونولوژی تاریخ در دادگاه سن دیگو برگزار میشود. یکبار دیگر اپل و کوالکام روبروی هم قرار میگیرند و این بار پای میلیاردها دلار در میان است. به گفته وال استریت ژورنال مدیران هر دو کمپانی ارتباطات شخصی زیادی با هم ندارند. با وجود اینکه به نظر میرسد خصومت شخصی بین تیم کوک و استیو مولنکوف وجود دارد، هیچ زمینهای برای حل و فصل این مشکل وجود ندارد. یکی از اعضای هیئت مدیره اپل نیز که نام وی فاش نشده گفته: “این مسئله شخصی است. من کسی را نمیبینم که بتواند این شکاف را برطرف کند.”
مدیر کوالکام چندی پیش گفته بود که اپل و کوالکام در حال رفع مشکلات بینشان هستند. تیم کوک دلیلی نمیبیند که به کوالکام ۵ درصد از قیمت هر آیفون را بدهد و این اصلیترین مشکل بین این دو کمپانی است. اپل میگوید که کوالکام حق امتیاز زیادی را برای تراشه خود میخواهد و سوی دیگر پرونده میگوید که اپل باید میلیاردها دلار بابت عدم پرداخت حق امتیاز تراشه بپردازد.
هیچکس نمیتوانست شرایط جاری بین این دو کمپانی را پیش بینی کند، کوالکام تنها تولید کننده تراشه مودم آیفون از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ بود. در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ اینتل در کنار کوالکام مسئولیت تولید تراشهها را داشت. در ژانویه سال ۲۰۱۷ اپل اولین شکایت خود را از کوالکام انجام داد و از سال ۲۰۱۸ اینتل تنها تامین کننده تراشه مودم برای گوشیهای هوشمند اپل شد. از آنجایی که تراشه ۵G اینتل اتا واخر سال جاری میلادی آماده نمیشود، یک آیفون ۵G را نمیتوان برای سال بعدی انتظار داشت. اپل، خود بر روی تراشه مودم کار میکند ولی این تراشه نیز قبل از سال ۲۰۲۱ قطعا آماده نمیشود.
در سال ۲۰۰۷ و قبل از اینکه اولین نسل آیفون معرفی شود، استیو جابز فقید مدیر عامل وقت اپل رابطهای با مدیر عامل آن زمان کوالکام، Paul ،Jacobs داشت. در واقع اپل یک حق امتیاز کوالکام را به قیمت ۵ درصد از فروش هر گوشی اپل به دست آورد. در آن زمان کوک مدیر ارشد اجرایی اپل بود و احساس کرد که این کمپانی نباید بیشتر از ۱.۵ دلار بابت هر آیفون به کوالکام بپردازد. اما جابز فکر میکرد که باید حق نوآوری کوالکام پرداخت شود و سازش ایجاد کرد. اپل بابت هر آیفون فروخته شده به کوالکام ۷.۵ دلار پرداخت کرد. تا سال ۲۰۱۱ کوالکام قبول کرد که سالانه یه میلیارد دلار به عنوان مبلغ انگیزشی به اپل برای استفاده از تراشههای این کمپانی پرداخت کند. اپل هر ساله این مبلغ را از کوالکام دریافت میکرد اما اگر کمپانی دیگری به عنوان تامین کننده تراشه انتخاب میشد، اپل باید این مبلغ را برمیگرداند. در سال ۲۰۱۱ تیم کوک جایگزین استیو جابز شد و از حق امتیازی که اپل به کوالکام پرداخت میکرد بسیار ناراحت بود.
پنج سال بعد مدیران کوالکام از موضع اپل در کمیته تجارت عادلانه در کره جنوبی ناراحت شدند. اپل در آن زمان گفته بود که به خاطر رفتار غیرقانونی کوالکام یک تامین کننده دوم تراشه مودم نیز باید با اپل کار کند. مدیران کوالکام به سرعت متوجه استفاده از تراشههای اینتل در آیفون ۷ شدند و پرداخت ۱ میلیارد دلاری سالانه اپل را متوقف کردند. اپل نیز پاسخ این کار کوالکام را با متوقف کردن پرداخت حق امتیاز داد و هر دو شرکت در دادگاه از هم شکایت کردند.
کمپانی Broadcom قصد داشت که با مبلغ ۱۰۵ میلیارد دلار کوالکام را خریداری کند و کوالکام احساس میکرد اپل Broadcom را پشتیبانی میکند. دومین پیشنهاد Broadcom نیز رد شد. Broadcom تا مارس ۲۰۱۸ نیز برای این خرید پافشار داشت اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با اشاره به امنیت ملی این معامله را ممنوع کرد.
محاکمهای که در سهشنبه آغاز میشود فقط اپل و کوالکام را درگیر نمیکند. چندین تولید کننده طرف قرارداد اپل همانند فاکسکان و ویسترون نیز در این پرنده حضور خواند داشت. این کمپانیها معمولا مسئول رسیدگی به پرداخت حق امتیازها بودند و مدیران کوپرتینو دستور لغو این پرداختها را دادهاند.
کوالکام نمیخواهد که نرخ حق امتیاز خود را برای اپل کاهش دهد چون این باعث میشود سایر کمپانیها نیز چنین خواستهای را در برابر کوالکام داشته باشند.
شاید اپل بزرگترین دغدغه کوالکام نباشد. در اوایل سال جاری میلادی کمیسیون تجارت فدرال (حمایت از حقوق مصرف کنندگان) شکایتی را از کمپانی کوالکام در مورد شیوههای صدور مجوز داشته است. قاضی این پرونده لوسی کوه است که برای پرونده سامسونگ و اپل بسیار معروف شد. اگر قاضی کوه رای دهد این کمپانی مجبور به اصلاحات در نحوه فروش تراشه و امتیازات به کمپانیها میشود.